Jak radzić sobie z nagłym bólem zęba

dentysta 24h bielsko dentysta 24h bielskoBól zęba nie należy do rzadko spotykanych sytuacji, ale z całą pewnością nie jest przyjemnym doznaniem.

Kiedy nagle zaczynamy odczuwać tę dolegliwość, zazwyczaj staramy się jak najszybciej ją załagodzić.

Doraźnym środkiem łagodzącym jest z pewnością lek przeciwbólowy, jaki bez problemu kupimy w aptece.

Kolejny krok to wizyta u stomatologa, który znajdzie przyczynę problemu i będzie w stanie skutecznie nam pomóc.

Oczywiście zdarza się, że ból pojawia się w czasie, kiedy gabinety stomatologiczne są zamknięte ? w nocy czy też w dni wolne od pracy.

Nie oznacza to jednak, że nie możemy wtedy liczyć na fachową pomoc ? w takich sytuacjach należy poszukać pogotowia stomatologicznego w pobliżu miejsca zamieszkania.

Definicja zębiny

Zębina, dentyna (łac.
dentinum) ? tkanka leżąca pod szkliwem w obrębie korony zęba i pod cementem w obrębie szyjki i korzenia zęba.

Zbudowana jest w ok.

70% z części nieorganicznej w postaci kryształów dwuhydroksyapatytu, w ok. 20% z materii organicznej w postaci kolagen (typu I), mukopolisacharydy, glikozaminoglikany, proteoglikany i fosfoproteiny oraz małe ilości cytrynianu, siarczanu chondroityny, nierozpuszczalnych białek i lipidów; pozostałe 10% stanowi woda1.

Zębina jest wytworem odontoblastów, które należą do miazgi zęba i tworzą na jej obwodzie zbitą jednokomórkową warstwę.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C4%99bina

O przyczynach powstawania próchnicy

Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki: bakterie cukry podatność zębów czas Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy. Bakterie Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L.

acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans.

Inne próchnicotwórcze bakterie to: S.
salivarius, S.
mitis, S.
sanguinis, Enterococcus faecalis.
Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy).
Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej.
Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Cukry Cukry są podstawą metabolizmu bakterii. Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy.

Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów.

Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym.
Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza.
Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy. Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby: przyspieszeniem metabolizmu, skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba), polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny
.
Dodane: 11-02-2017 04:13

Tagi: dentysta dyżur dentystyczny stomatolog 24h bielsko

Widok do druku:

dentysta 24h bielsko