Kiedy nagle zaczynamy odczuwać tę dolegliwość, zazwyczaj staramy się jak najszybciej ją załagodzić.
Kolejny krok to wizyta u stomatologa, który znajdzie przyczynę problemu i będzie w stanie skutecznie nam pomóc.
Oczywiście zdarza się, że ból pojawia się w czasie, kiedy gabinety stomatologiczne są zamknięte ? w nocy czy też w dni wolne od pracy.Zębina, dentyna (łac.
dentinum) ? tkanka leżąca pod szkliwem w obrębie korony zęba i pod cementem w obrębie szyjki i korzenia zęba.
Zbudowana jest w ok.Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki: bakterie cukry podatność zębów czas Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy. Bakterie Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L.
acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans.
Inne próchnicotwórcze bakterie to: S.
salivarius, S.Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy).
Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej.Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Cukry Cukry są podstawą metabolizmu bakterii.
Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy.
Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym.
Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza.
Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy. Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby: przyspieszeniem metabolizmu, skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba), polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny.